
Επιστημονική ονομασία: Thyrsostoma guerini
Οικογένεια: Heliodinidae
Πρόκειται για μια μικρή κιτρινόλευκη πεταλούδα 4-5 χιλιοστών με άνοιγμα φτερών 12-14 χιλιοστών που όταν κάθεται το σώμα της σχηματίζει χαρακτηριστική γωνία 35ο με την επιφάνεια στήριξης. Ξεχειμωνιάζει είτε ως αυγό είτε ως προνύμφη (σκουλήκι 6 χιλ. κιτρινόλευκο με καστανό κεφάλι) κοντά ή μέσα στους οφθαλμούς της κορυφής των βλαστών. Με την έναρξη της βλάστησης τα σκουλήκια δραστηριοποιούνται προσβάλλοντας τις κορυφές των νεαρών βλαστών και τις ταξιανθίες όπου ανοίγουν στοές και μετατρέπονται σε νύμφες (είτε μέσα στις στοές είτε σε κουκούλια που φτιάχνουν οι προνύμφες από ένα κομμάτι φυτικού ιστού από καρπό ή ποδίσκο που διπλώνουν κατά μήκος και ενώνει τις άκρες του με νήματα και σχηματίζει και αυτό γωνία 35ο με την επιφάνεια στήριξης). Από εκεί θα βγουν οι πεταλούδες μέσα Μαΐου με μέσα Ιουνίου και θα τοποθετήσουν τα αυγά τους πάνω στους νεαρούς καρπούς.
Οι προνύμφες της 1ης γενιάς προσβάλλουν τους βλαστούς ή μπαίνουν ανάμεσα στα τρυφερά τσόφλια και τα τρώνε. Στα φιστίκια που παθαίνουν μελάνωση από μύκητες οι προνύμφες πεθαίνουν, αλλά στους υπόλοιπους συνεχίζουν να τρέφονται και μετατρέπονται σε έντομα που γεννούν πάλι αυγά πάνω σε καλά φιστίκια. Οι προνύμφες της 2ης γενιάς δε μπορούν πια να μπουν μέσα στο φιστίκι γιατί το τσόφλι έχει σκληρύνει, έτσι τρέφονται από την πράσινη φλούδα όπου θα φτιάξουν πάλι κουκούλι από όπου θα βγουν καινούργια έντομα για 3 ακόμα γενεές που τρέφονται όλες από το φλούδι.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ
Ψεκασμός με το βιολογικό εντομοκτόνο που περιέχει τοξίνη του Βάκιλλου Θουρινγκίας και καταπολεμά τις κάμπιες (προνύμφες) των λεπιδοπτέρων.
ΧΗΜΙΚΗ
Μόλις δέσει ο καρπός (από 15 Απριλίου) ψεκασμός με κατάλληλα εντομοκτόνα. Επανάληψη κάθε εβδομάδα για 4 εβδομάδες και μέχρι να ξυλοποιηθεί το τσόφλι. Για πιο στοχευμένη εφαρμογή συνιστάται παρακολούθηση της εξόδου ακμαίων εντόμων από προσβεβλημένους βλαστούς ή φιστίκια τυλίγοντας τους ιστούς σε τούλι.
Ζημιά κοντά στη βάση καρπού από σκώρο. Εντός του ζημιωμένου καρπού παρατηρούμε νεαρή προνύμφη Καρποί ζημιωμένοι από σκώρο. Η αλλοίωση παρατηρείται στην βάση του καρπού σε αντίθεση με τη ζημιά από Ευρύτομο που παρατηρείται στην κορυφή. Κουκούλι σκώρου με την χαρακτηριστική γωνία 35ο από όπου έχει βγει τέλειο έντομο. Νύμφη σκώρου εντός ζημιωμένου καρπού η οποία θα εξελιχθεί σε τέλειο έντομο και θα ωοτοκήσει πάνω σε πιο ώριμους καρπούς. Προνύμφη σκώρου που τρέφεται εντός του στελέχους νεαρής ταξικαρπίας. Διαχειμάζουσα προνύμφη σκώρου εντός αποξηραμένου καρπού. Τέλειο έντομο σκώρου. Ζημιά σκώρου σε νεαρή ταξικαρπία.
Αθανασία Φ. Χατζηπέρη – Γεωπόνος Περιφέρειας Αττικής