
Επιστημονική ονομασία : Idiocerus stali
Οικόγενεια: Cicadellidae
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Έχουν μήκος λίγων χιλιοστών (3-4), τα φτερά τους σχηματίζουν σκεπή πάνω από την πλάτη τους, είναι πρασινοκίτρινα το καλοκαίρι και κοκκινωπά τον χειμώνα και μοιάζουν με μικρά τζιτζίκια στο σχήμα, τα πίσω πόδια τους είναι ειδικά σχεδιασμένα για να πηδούν. Διαχειμάζουν ως ενήλικα κάτω από τον φλοιό των δένδρων, κάτω από πεσμένα φύλλα ή ακόμα και σε σχισμές τοίχων. Όταν οι οφθαλμοί αρχίσουν να φουσκώνουν γύρω στον Μάρτιο τα τζιτζικάκια ανεβαίνουν στα δέντρα και τρέφονται από αυτούς. Αυτά τα έντομα ζουν για 35-50 μέρες, εναποθέτουν τα αυγά τους στις ιστούς των φύλλων από όπου εκκολάπτονται οι νύμφες που μοιάζουν με τα ενήλικα αλλά είναι μικρότερες, άπτερες και ανοιχτόχρωμες. Έχει μια γενεά τον χρόνο.
ΖΗΜΙΕΣ
Τόσο τα ενήλικα όσο και οι νύμφες νύσσουν και ρουφούν τον χυμό όλων των φρέσκων και τρυφερών ιστών της φιστικιάς, προκαλώντας άμεσα προβλήματα καίγοντάς τα αλλά κυρίως έμμεσα προβλήματα εξαιτίας του υγρού μελιτώματος που εκκρίνουν το οποίο ευνοεί την δημιουργία βλαπτικών μυκήτων αλλά επίσης επειδή μέσω των πληγών που δημιουργούν στους ιστούς μπορούν να εισέλθουν διάφορα παθογόνα που προκαλούν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της βοτρυοσφαίριας. (Botryospaeria dothidea).
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
ΧΗΜΙΚΗ
Εφόσον υπάρξουν μεγάλοι πληθυσμοί νωρίς την άνοιξη συνιστάται ένας ψεκασμός με κατάλληλα εντομοκτόνα.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
- Μείωση των νιτρικών λιπασμάτων.
- Τοποθέτηση κίτρινων κολλητικών παγίδων εντός του αγρού.
- Επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα (διάλυση 450 γρ. θειικού χαλκού και 900 γρ. άσβεστου ασβέστη σε 7 λίτρα νερό.)
- Προστασία όλων των αρπακτικών εντόμων και των νυμφών τους που τρέφονται με το τζιτζικάκι όπως το νευρόπτερο Chrysoperla carnea, διάφορα είδη του γένους Syrphus, αράχνες και μυρμήγκια.
Τζιτζικάκι πάνω σε νεαρό βλαστό φιστικιάς Τέλειο έντομο τζιτζικάκι που ξεπροβάλει μέσα από νύμφη Εκδύσεις από τζιτζικάκια που έχουν παραμείνει πάνω σε φύλλο Δευτερογενής ζημιά από μύκητες που αναπτύσσονται στις ταξικαρπίες λόγω του μελιτώματος από τα τζιτζικάκια Νεαρή νύμφη από τζιτζικάκι
Βιβλιογραφία : Mehrnejad M.R. (2020): Arthropod pests of pistachio, their natural enemies and management. Plant Protect. Sci., 56: 231–260.
Αθανασία Φ. Χατζηπέρη – Γεωπόνος Περιφέρειας Αττικής